De InitiatievenMarkt in het zonnetje

De coronacrisis heeft de al langer sluimerende tegenstellingen in de wijk verder aan de oppervlakte gebracht. Daar heeft de Indische Buurt op gereageerd.

In deze periode zijn er veel initiatieven ontstaan of gegroeid die de kracht, vitaliteit en behoefte aan sociale cohesie van haar bewoners benadrukken. Voedselbedeling, digitaal samenzijn, voorlichting voor hen die niet zo makkelijk aan de juiste informatie komen en hulp bieden bij eenzaamheid of fysieke nood – daar staat de Indische Buurt voor. 

Om dat te vieren, maar vooral ook om te laten zien dat een wijk sterker dan ooit uit een crisis naar voren kan komen en naar de toekomst kijkt, slaan bewonersinitiatieven, informele organisaties, zorg en welzijn, kunstenaars, ondernemers, Gemeente Amsterdam Oost en Indische Buurt Televisie op 4 september bij het Indische Buurt Festival de handen ineen. Het festival is daarmee dit jaar meer dan ooit verbindend en een springplank naar een betere, sterkere wijk. We laten dat zien samen met meer dan veertig organisaties die hun jaarprogramma met de bezoekers delen in een feestelijke UITmarkt-achtige sfeer met muziek, lekker eten en drinken, shoppen in de Javastraat of op de vintagemarkt en met veel beeldende kunst en theateracts.

Graag stellen we de deelnemers aan de InitiatievenMarkt aan je voor. 

Wijkkunde

Wijkkunde verzamelt kennis en kunde uit de buurt op het Indische Buurt Festival. Kom naar de stand op het Javaplein voor een flits-Wijkkundegesprek om kennis te delen én te vergaren. Wijkkunde  is is opgericht om buurtbewoners te helpen hun ideeën voor de buurt uit te werken en te realiseren. Alle ideeën, hoe klein of pril ook, krijgen binnen Wijkkunde een podium, een klankbord en passende ondersteuning.

ABC Amsterdam

Ben of ken jij een anderstalige vrouw? Bij de kraam van Amsterdams Buurvrouwen Contact kun je je laten informeren.Amsterdams Buurvrouwen Contact zetten hun vrijwilligers in om taalles aan huis te geven als de omstandigheden dat toelaten. Zeker nu met alle corona maatregelingen is het belangrijk om vrouwen bereiken op een meer informele manier.

De Buurtkringloop

Bij De Buurtkringloop kun je terecht om 2ehands pareltjes op de kop te tikken! Ga jij naar huis met een ‘nieuwe’ outfit of kom je gezellig iets upcyclen? Iedereen is welkom! In het Trashcafé van de Buurtkringloop kun je je laten inspireren over duurzaamheid en dingen die een ander misschien weggooit, een tweede leven geven.

Cultuurtuin

In de Cultuurtuin – taman budaya-  kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar de Indonesische mini workshop volgen. De Cultuurtuin is een project met een programma voor kinderen (en ouders) om, op spelenderwijs, zich te verwonderen en verdiepen in het Indonesische, Molukse en andere culturen van het Nederlands-Indisch cultuurgoed, taal en geschiedenis. In het project staat identiteit van verschillende culturen en mixen van de derde en vierde generatie centraal.

Fonds voor Oost

Fonds voor Oost is hét buurtfonds voor en door Amsterdam Oost! Wij ondersteunen graag projecten uit de buurt met een bijdrage en proberen dat snel en laagdrempelig te doen zodat bewoners met een mooi idee zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Buurtbewoners weten immers wat er speelt en wat belangrijk is voor hen en voor de buurt. Fonds voor Oost werft en verdeelt lokaal geld. Heb jij een goed idee voor de buurt: doe een aanvraag of steun ons om nog meer projecten mogelijk te maken!

The Moneyschool

Money School verrijkt  kinderen en jongeren van 8-18 jaar met financiële educatie voor een succesvolle toekomst. Ons Money  School team van gastsprekers en (ervaringsdeskundige) rolmodellen leert kinderen en jongeren in groepslessen op maat financieel weerbaar worden en meer. Wij werken samen met (hun) ouders, leerkrachten en andere professionals. Met ons aanbod zet Money School zich in om de vicieuze cirkel van armoede voor kinderen in Nederland te doorbreken.

Assadaaka

‘Assadaaka’ betekent vriendschap. Stichting Assadaaka Community staat voor vriendschap, want bewoners die bij Assadaaka Community komen, staan er niet meer alleen voor. Samen zetten wij de schouders eronder om elkaar te helpen. Dat doen wij door een breed scala aan activiteiten die verbinden en de zelf- en samenredzaamheid versterken. Die armoede en eenzaamheid tegengaan. Omdat Assadaaka Community bij wil dragen aan een mooiere, betere wereld waarin iedereen mee kan doen. Daar zijn wij met elkaar verantwoordelijk voor.

De Gezonde Stad

De Gezonde Stad is een stichting die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken. Dit doen zij door samen met een community van Amsterdammers en andere koplopers uit de stad projecten en events te starten en bewoners met duurzame initiatieven te ondersteunen.

Elance Academy

ELANCE coacht, leidt op, onderzoekt, inspireert en verbindt. Wij geloven in een wereld waarin iedere (jonge) vrouw de mogelijkheid heeft haar kwaliteiten te ontwikkelen en gestimuleerd wordt om dromen en ambities te hebben en deze waar te maken. Diversiteit, gelijke kansen en vertegenwoordiging en economische zelfstandigheid zijn hierin belangrijke uitgangspunten.Tijdens het Indisch Buurt Festival kunnen meiden en jonge vrouwen uit Amsterdam Oost kennismaken met ELANCE Academy. Onder het genot van een zelfgebakken wafel kunnen wij alles vertellen over bijvoorbeeld de activiteiten die we organiseren. Toch liever iets sportiefs doen? Pak een van de hoepels en gooi je heupen los. Dus volg de geur van de wafels, de kleur roze en swingende heupen en daar zijn wij. Wij hebben er zin in!

GroenDoen/Vrienden van het Flevopark

Het Flevopark is een prachtig natuurlijk park in Amsterdam-Oost. Het ligt aan de rand van de Indische Buurt, tussen de Joodse Begraafplaats en het Nieuwe Diep. Deze oude begraafplaats, het Flevoparkbad en het terrein van Jeugdland+tennisclub maken ecologisch gezien (en ook gevoelsmatig) deel uit van het Flevopark. Wij zien het park en omgeving als een samenhangend geheel van groen en water. De Vrienden richten zich op het versterken en behouden van de bijzondere waarden van het Flevopark en omgeving in Amsterdam-Oost. We zijn ervan overtuigd dat je als stadsbewoner dichtbij waar je woont rust en natuurlijkheid moet kunnen ervaren als contrast met de drukke stad. Het Flevopark is daar bij uitstek dé plek voor.

A La Saar Creation

A La Saar Creation gelooft in verbinding met de buurt waarbij zij inspiratiekaarten voor jong en oud verkoopt tijdens het Indische Buurt Festival onder het genot van een lekker drankje en zelfgemaakte pasteitjes die verkrijgbaar zijn bij haar kraam.

Civic

Voor alle bewoners in Amsterdam Noord en Oost biedt Civic Amsterdam een gevarieerd aanbod aan welzijnsactiviteiten, taal(lessen) en vrijwilligerswerk. Je kan ook bij hun terecht voor hulp bij het ouder worden, ondersteuning bij mantelzorg, uitwerken van een idee voor de buurt, hulp bij administratie en (belasting)formulieren. Het aanbod is gratis en je hebt geen verwijzing nodig.


Indische Buurtschool

De Indische Buurt School is een zogenaamde brede gemengde buurtschool, een school die een sterke binding met de buurt nastreeft. Wij bieden via Partou voorschoolse- en naschoolse opvang en een voorschool voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Wij zijn een gemengde school. Onder het motto ‘samen wonen = samen leren = samen investeren’ willen wij een afspiegeling zijn van de buurt, worden ouders intensief bij de school betrokken, en ontplooien wij activiteiten die kinderen kennis laten maken met de Indische Buurt. Zo zijn wij in staat de leefwereld van de kinderen binnen school te verbinden met hun naschoolse leefwereld.


Geheugen van Oost

Op het Geheugen van Oost worden gewone, alledaagse herinneringen en verhalen van buurtbewoners verzameld en gedeeld. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen en foto’s wordt Amsterdam Oost van vroeger tot nu levendig in beeld gebracht. Op het festival gaat het Geheugen van Oost in gesprek met de buurtbewoners.

Leefstijlnetwerk stadsdeel oost Stadsdeel, sport

Het Leefstijlnetwerk Amsterdam Oost wijst de weg naar bewegen in de buurt en sporten in Amsterdam Oost. Voor iedereen is er een activiteit, betaalbaar en dichtbij, ook bij overgewicht of gezondheidsproblemen. Want bewegen en sporten is niet alleen gezond, door samen te bewegen en te sporten ontmoeten we elkaar ook in Amsterdam Oost.

Meander Massage

Je kunt lichter leven, op een ontspannen manier, zodat je een leuker mens wordt met minder pijn en stress! Meander Massage kan je daarbij helpen. Met een ontspannende, verlichtende stoelmassage, met een gesprek over hoe je zelf spanning los kunt laten, of een combinatie. In bedrijven, in de ouderenzorg en voor particulieren.


De Meevaart

De Meevaart is een uniek community center in de Indische Buurt waar bewoners met diverse achtergronden, interesses, nationaliteiten, leeftijden en seksen hun plek kunnen vinden en activiteiten uitvoeren. Een plek waar bezoekers, gebruikers en medewerkers zich eigenaar voelen van het gebouw en hun best doen om de faciliteiten en de organisatie te verbeteren en de sfeer in de buurt beter te maken en te houden.


Mindfulness voor de buurt

Mindfulness-voor-de-buurt is een buurtinitiatief voor sociaal geëngageerde mindfulness in Amsterdam-oost. Het wil de voordelen van mindfulness-meditatie delen met buurtbewoners. En realiseert haar bedoeling zonder gebruik van geld. Het buurtinitiatief werkt op basis van vrijwilligheid, hartelijkheid en betrokkenheid. Mindfulness-voor-de-buurt is politiek en levensbeschouwelijk neutraal. Net als fietsen, breien of zwemmen wordt mindfulness als neutrale techniek gehanteerd.


Vreedzaam Oost

Vreedzaam Oost slaat de handen ineen met de Caravan Crew op het Indische Buurt Festival. Vreedzaam Oost is als brede beweging in Amsterdam Oost opgezet, om actief te werken aan een betere buurt, waarin kinderen en jongeren gestimuleerd worden om actief onderdeel te zijn van die buurt.  Zij leren wat het betekent om in een democratie op te groeien en op een vreedzame manier samen te leven, zodat zij over een aantal jaar het stokje van ons kunnen overnemen. Samen zijn wij Vreedzaam Oost en nodigen jou uit om ook mee te doen!

Vrouwen voor Vrouwen Oost

Stichting Vrouwen voor Vrouwen Oost organiseert activiteiten rondom gezondheid en schoonheidsverzorging voor andere vrouwen uit de Indische Buurt. We komen bij elkaar en wisselen ervaringen met elkaar uit, drinken met elkaar een kopje koffie, adviseren elkaar op het gebied van gezondheid en verzorging, en bieden elkaar een luisterend oor.

Verder zijn Brandweer Amsterdam, Reloadclub, Jeugdland, Life&Style, PAO, de Piramide, SPE, Steunpunt Vluchtelingen, Stadsdeel Oost Duurzaam, Stadsdeel Oost Sport, Statushouders Science Park, Streetsmart en het Zakgeldproject ook aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.